Print

Nederlands

Bij het woord ‘schurft’ krijg je waarschijnlijk al jeuk. Maar wat is het precies?  Hier de zeven belangrijkste vragen en antwoorden over schurft op een rij.

1. Wat is schurft?

Schurft is een besmettelijke huidaandoening. Het wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Deze microscopisch kleine beestjes graven gangetjes in de huid om daar hun eitjes in te leggen, wat zorgt voor jeuk.

2. Hoe krijg je schurft?

Je kan besmet worden door intensief huidcontact met iemand die schurft heeft. Het huidcontact moet voor een besmetting 15 minuten of langer zijn geweest. Bijvoorbeeld bij lichamelijke verzorging. Of via seksueel contact. Ook het delen van beddengoed, kleding of knuffels kan besmettelijk zijn.

3. Hoe merk je dat je besmet bent?

Jeuk is de belangrijkste klacht bij schurft, Vooral aan handen, polsen, voeten, ellebogen, en geslachtsdelen. De jeuk wordt veroorzaakt door allergische reacties op de mijt, de eitjes en de uitwerpselen van de mijt. Ook ontstaan er vaak, rode bultjes en blaasjes.

4. Waar komt schurft het meeste voor?

Ook in Nederland komt schurft voor, hoe vaak is niet precies bekend. Soms nemen mensen schurft mee van een verre reis. Uitbraken van schurft komen soms voor bij mensen die dicht op elkaar verblijven, zoals in verpleeghuizen, asielzoekercentra en studentenhuizen.

5. Hoe kun je schurft voorkomen?

Gebruik geen ongewassen kleding of beddengoed van anderen. Vermijd langdurig huidcontact met mensen die schurft hebben. Het geven van een hand is geen probleem! Op reis kun je eventueel een eigen lakenzak meenemen.

6. Hoe wordt schurft behandeld?

Schurft wordt behandeld met een speciale crème of pillen. Dit doodt de mijten. Het kan tot 4 weken duren voordat alle (jeuk)klachten zijn verdwenen. Daarnaast moet alle recentelijk gedragen kleding en het gebruikte beddengoed worden gewassen op 60°C. Textiel dat niet kan worden gewassen (zoals schoenen of jassen) moeten drie dagen worden opgeborgen in een plastic zak. Gedurende die periode zullen alle mijten sterven.

7. Waarom gebruiken we de uitdrukkingen ergens de schurft van krijgen of een schurfthekel hebben?