Print

In veel (sub)tropische gebieden, vooral in minder ontwikkelde landen, hebben we een als westerlingen een nadeel. Doordat we hier zo gezond leven, kunnen we minder goed tegen kleine ziekmakers in ons eten. De meeste gevallen van het zogeheten ‘reizigersdiarree’ worden veroorzaakt door E. Coli, een darmbacterie, en soortgelijke bacteriën.

De meeste diarreeklachten komen voor in landen als India, Marokko en Egypte. Meestal gaat het snel genoeg uit zichzelf weg, maar aanhoudende diarree is te bestrijden met antibiotica. Voorzichtig zijn op reis werkt echter het beste.

Diarreeremmers werken tijdelijk

Ook goed om te weten: diarreeremmers kunnen hartstikke handig zijn als je op een reisdag een activiteit hebt gepland waarbij je liever geen last hebt van racekak. Maar bedenk wel dat ze niet helpen tegen de infectie. Diarree is zelfs juist een manier voor je lichaam om de bacteriën kwijt te raken. Remmers werken in dat opzicht dus averechts.

Je kunt ook maar vast een ORS (oral rehydration solution) bij je hebben. Dat is een oplossing met zouten en glucose die zorgt dat je, in geval van blijvende diarree en/of braken niet uitdroogt.

Diarree

7 tips om diarree te voorkomen:

  1. Eet geen fruit dat je niet zelf hebt geschild. Neem eventueel zelf een schilmesje mee op reis.
  2. Gebruik geen kraanwater, maar water uit flesjes. Gechloreerd water kan ook, maar heeft een onprettige bijsmaak. Let trouwens ook op met ijsblokjes in je drankje! Heb je alleen kraanwater, kook het dan vooraf.
  3. Kook melk voor gebruik. Op warme dagen kun je zelfs flessenmelk het beste koken, als de fles al open staat van een eerdere dag.
  4. Was je handen voor elke maaltijd. Het is handig om handdesinfectiegel bij je te hebben, voor als er geen kraan en zeep in de buurt is. Het is ook aan te raden om de handen te wassen na wc-gebruik en voor het koken.
  5. Kijk uit met eten uit kraampjes langs de weg. Vooral ijs is iets om alleen te eten als je het in een verpakking hebt gekocht.
  6. Zorg dat er geen vliegen op je voedsel kunnen komen.
  7. Breng je eten zo snel mogelijk aan de kook (op 100C). Het beste is om het een kwartier te laten koken.

WC papier

En nog 3 bonustips, voor als je toch diarree oploopt:

  1. Blijf uit de keuken. Daar loop je de grootste kans dat je anderen per ongeluk besmet.
  2. Neem genoeg schoon ondergoed en wc-papier mee.
  3. Als je naar een dokter moet, zorg dan dat je weet hoe je die in de lokale taal duidelijk kunt maken waar je last van hebt:

Het is handig om je vooraf goed in te lichten over de risico’s in het land waar je naartoe gaat. Als je de GGD bezoekt voor reisvaccinaties, krijg je ook toelichting over reizigersdiarree.