Stop de MRSA-bacterie! Laat de VRE niet zomaar zijn gangetje gaan! Roep de ESBL een halt toe! Wat hebben ze gemeen? Het zijn Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO), oftewel bacteriën die aan de standaardtherapie ontsnappen en daarom beperkt moeten worden. 

Als antibiotica niet meer werken, hebben we een groot probleem. Stel je eens voor dat je een levensbedreigende ontsteking hebt, die niet of alleen erg lastig te behandelen is. Voor de ontdekking van het eerste antibioticum was dit een reëel risico. En nu steeds meer bacteriën bestand raken tegen antibiotica – oftewel resistent – komt het gevaar terug. Alle reden dus om deze BRMO’s zo grondig mogelijk te bestrijden, maar gelukkig valt er iets tegen ze te doen.

Het zijn vooral ziekenhuizen die actie ondernemen om verspreiding van deze bacteriën tegen te houden. Dat is van groot belang, want vooral hier zijn mensen extra gevoelig voor BRMO-infecties. Wie verzwakt is door ziekte of net een operatie heeft ondergaan loopt namelijk een verhoogd risico. Hun weerstand is verminderd. Dan geeft bijvoorbeeld een moeilijk geneesbare longontsteking extra problemen .

Wat doen ziekenhuizen?

Als het risico hoog is dat je een BRMO draagt, word je onderzocht op de bacterie door middel van uitstrijkjes. Met wattenstaafjes gaan ze langs je neus, keel en de huid rondom je anus (peri-anaal). Terwijl je de uitslag afwacht, worden er alvast maatregelen toegepast. En in geval van besmetting blijven ze van kracht gedurende je opname. 

  1. Minder menselijk contact! Het lijkt misschien leuk, een privékamer. Maar ziekenhuispersoneel komt misschien ook minder vaak kijken, vanwege alle extra maatregelen die ze bij sommige BRMO’s moeten nemen.

  2. Al het ziekenhuispersoneel dat je ontmoet draagt minsten een schort en handschoenen. In sommige gevallen ook een mondkapje en een muts. Elke keer wanneer ze de kamer verlaten, desinfecteren de medewerkers hun handen en gooien ze de beschermende kleding weg.

  3. Bezoek gaat onder voorwaardes. Als visite nog voor andere zaken in het ziekenhuis moet zijn, ben jij altijd hun laatste stop. En voor ze naar buiten gaan, moeten ze hun handen desinfecteren.

  4. Je houdt tot en met één jaar lang de status van BRMO-drager.

Zelf maatregelen nemen

Als je een BRMO-besmetting hebt, zijn er ook veel dingen die je zelf kunt doen om verspreiding te voorkomen.

  1. Was of desinfecteer je handen. Na het hoesten, na toiletbezoek en voor het (bereiden van) eten.

  2. Als je binnen een jaar nadat er een BRMO-status bij je is vastgesteld opnieuw naar een gezondheidsinstelling gaat, of contact hebt met hulpverleners, meld dan dat je een BRMO-drager bent. Daardoor kunnen zij gepaste maatregelen nemen.

  3. Heb je vragen of is er iets onduidelijk, raadpleeg dan gerust de medische hulpverleners. Geen vraag is te raar om de verspreiding van een BRMO tegen te gaan.

Foto: NIAID (Creative Commons)